*
Opis odcinka "Kuchennych rewolucji", które działy się w Nałęczowie Dodane 2011-11-25 10.45 , komentarzy 23

Magda Gessler w Nałęczowie: "Kuchenne rewolucje" w Karczmie Nałęczowskiej

W czwartkowym odcinku programu "Kuchenne rewolucje" mogliśmy zobaczyć, jak restauratorka Magda Gessler zmienia Karczmę Nałęczowską. Wypędziła z restauracji brud i wprowadziła dania z dziczyzny. Goście karczmy byli zachwyceni zmianami.

"Kuchenne rewolucje" w Karczmie Nałęczow...

Autor: Jacek Świerczyński

Udostępnij artykuł na Facebooku

Magda Gessler przyjechała do Karczmy Nałęczowskiej w lecie. Relację z rewolucji w nałęczowskiej restauracji mogliśmy zobaczyć na antenie TVN w czwartek 24 listopada.

Magdę Gessler zaprosił właściciel restauracji, pan Wojtek.

Wyjaśnił, że na początku interesy szły dobrze, ale później ledwie wiązał koniec z końcem.

Wizytę zaczęła od przetestowania potraw serwowanych przez restaurację. Do każdego spróbowanego dania miała zastrzeżenia.

Na koniec restauratorka powiedziała, że w restauracji królują smaki lat 60. i tak smakuje komuna. Dodała, że karczmie brakuje charakteru.

Rewolucję w karczmie Magda Gessler zaczęła od porządków.

Kazała wyszorować i odtłuścić przypalone garnki, oraz zrobić porządki w kuchni. W spiżarni Gessler zirytowały zgniłe ziemniaki. – Ale syf! – krzyknęła po spojrzeniu na pokryte pleśnią kartofle.

Winą za bałagan obarczyła przede wszystkim menadżerkę karczmy - panią Mariolę.

Krzywym okiem na menadżerkę patrzyła też załoga karczmy, której nie podobało się ile pani Mariola przeznacza czasu na układanie pasjansów w biurze.

Magdzie Gessler nie podobały się też środki czystości, którymi załoga musiała czyścić kuchnię. Ostry zapach chemicznych środków uniemożliwił gotowanie w kuchni. Gessler zganiła menadżerkę za to, że załoga musi wdychać chemiczne opary.

Restauratorka postanowiła wprowadzić do menu karczmy m.in. dziczyznę, ryby i grzyby.

Na promocyjnej kolacji zaserwowano m.in. roladę z karpia po żydowsku, pierożki, zupę kurkową, a także daniela i dzika. Gościom potrawy bardzo smakowały.

Po kilku tygodniach Magda Gessler wróciła na wizytę kontrolną do Karczmy Nałęczowskiej. Bardzo podobało się jej to, co zastała w karczmie.

- Na taki przysmaki zapraszam ja – powiedziała zadowolona ze zmian w Karczmie. - To było genialne – tak oceniła zrewolucjonizowane jedzenie. Restauratorka poprosiła nawet, by przysmaki zapakować jej do domu.



Oglądaliście czwartkowy program TVN? Co sądzicie o rewolucji Magdy Gessler w Nałęczowie? Zapraszamy do komentowania.





Czytaj także:

X

Miejsce
w rankingu
Marta Ćwik-Hetman

Jestem dziennikarką, redaktorką online i community managerem. Moją pasją są podróże, koncerty rockowe i ekologia. Dawajcie mi śmiało znać o wszystkim co was niepokoi lub cieszy. Czekam na e-maile (m.hetman@kurierlubelski.pl; interwencje@kurierlubelski.pl) oraz telefony (814462829). Pozdrawiam!

Autor ostatnio dodał:

Komentarze

kuchcik Gość
~kuchcik
Słyszę Gessler 2011-11-25 11.05

...mam czkawkę !
Na pewno nie zajrzę do w/w restauracji w Nałęczowie.
Ta celebrytka od siedmiu boleści niech robi rewolucje w swoich kuchniach !
Niech przy okazji nauczy się etykiety, zwiąże blond pióra w supeł i przestanie kreować na alfę-omegę.
Stopień bezczelności i upokarzania pracowników pani G opanowała perfekcyjnie.
Wy, Czytelnicy, nawet nie wiecie, co działo się za kulisami.

B-artek B-artek
Bardzo lubię ten program 2011-11-25 11.11

oraz Magdę Gessler. Wydaje się być pogodną osobą, poza tym ma wielkie doświadczenie w prowadzeniu restauracji. Czekam na kolejne odcinki.

gość Gość
~gość
kuchciku 2011-11-25 11.17

i ty tam za kulisami byłeś stąd wiesz haha, a nie zajrzysz do restauracji bo cię nie stać na obiektywizm, widzisz to co chcesz zobaczyć i węszysz spiski może jesteś z tych co wszędzie widzą s pis ki?

mika Gość
~mika
Zwykłe fleje!!! 2011-11-25 11.23

"Wy, Czytelnicy, nawet nie wiecie, co działo się za kulisami."

Może i nie wiemy, ale wiemy, że jak ktoś zaprasza do siebie gościa - telewizję - to powinien mieć kuchnię wyszorowaną na błysk, nie mówiąc już o zgniłych ziemniakach. Przecież tam karmili ludzi. Gotowali w brudnych garach, na przypalonym brudnym zasyfionym ruszcie, dodawali sztuczne dodatki, które dostali w promocji!!
Natomiast zachowanie Gessler to inna sprawa, widać ma taką rolę, taki scenariusz realizuje. Za to ma płacone. To, że wytyka i pokazuje brud i syf to bardzo dobrze. Ja po tym programie w tej restauracji nic nie zjem. Wolę suche pieczywo z niedalekiej piekarni. Taka wizyta działa w dwie strony - może zachęcić, albo i nie. Właściciel i tak za jakiś czas powróci do dodawania sztuczności itp. bo będzie taniej, bo będzie trzeba szybko zarobić.

kuchcik ma rację Gość
~kuchcik ma rację
@gość 2011-11-25 11.26

Ty natomiast jesteś mega obiektywny. Jadłeś tam, stać cię było na każde dania i tak se tutaj wpadłeś, aby pomondrzyć się i pogadać o spiskach.
Może jesteś z tych, którzy nie myślą i używają cudzego mózgu zamiast swojego ?

 Gość Gość
~ Gość
"Program zawiera lokowanie produktu" 2011-11-25 11.31

Taki był napis na zakończenie programu. Czysta reklama za dużą kasę. Jak szybko pojawią się nawyki robienia syfu w kuchni i serwowania zepsutych produktów pokazane na początku programu? Pewnie już wróciły. Ci ludzie inaczej nie potrafią. A na dodatek trzeba jakoś koszty sobie odbić.

Pozdrawiam

rambo Gość
~rambo
Weżcie sobie dzisiejszy np. "Tele Tydzień" (s.96) 2011-11-25 11.38

jest tam skarga jak ta "diva" traktuje (marnuje dobre) produkty spożywcze - no cóż niektórych stać na taki "gest".

No chyba, że to "spisek" i "TT" pozwie do sądu za cytowanie odcinka. :-D

P.S.
MM jak już stosujecie "Wpisz tekst z obrazka:" to niech wszystkie litery będą czytelne, nie tylko ok. 80 %, bo kilkakrotne przeładowywanie by coś napisać, wkurza.

przypadkowy Gość
~przypadkowy
wszystkowiedzący od siedmiu boleści 2011-11-25 12.00

@B-artek taka z niej restauratorka jak z koziej dupy trąba ;/ wyszła za restauratora, ten umarł i nagle ma ogromne doświadczenie ? weź mnie koleżko nie załamuj ...

@mika tak, bo na pewno Ci ludzie specjalnie nie sprzątali przed jej przyjazdem, kobieto, ona ZAWSZE coś znajdzie a w telewizji przedstawią to jako niebywały dramat, inaczej kto by to oglądał ?

myślcie trochę

B-artek B-artek
Gość ~przypadkowy 2011-11-25 12.06

No masz rację, przecież ona prowadzi restauracje od góra miesiąca...

Leszek Mikrut Leszek Mikrut
Nie lubię 2011-11-25 12.15

sposobu prowadzenia programu przez panią Gessler! Szydzenie, naśmiewanie się z ludzi, powiem więcej - kultura pojmowana inaczej. Mnie to nie odpowiada! Ale przyznaję - oglądalność pani ta ma.

B-artek B-artek
??? 2011-11-25 12.39

A kiedy Leszku Gessler szydziła lub naśmiewała się z ludzi? Jeżeli już wytyka błędy popełniane przez restauratorów, trucie ludzi przez podawanie nieświeżych potraw, chlew jaki mają na zapleczu lokali, których zwykły śmiertelnik nie widzi. Może robi to inaczej, niż każdy z nas by zareagował na takie rzeczy, jednak nie zapominajmy, że to jest program telewizyjny.

ałtor Gość
~ałtor
gadacie tak jakbyście nie wiedzieli, że ten program jest na licencji 2011-11-25 12.52

nie oglądaliście nigdy "Kuchennych Koszmarów" Gordona Ramseya? Nawet czołówka jest taka sama. Taka jest formuła tego programu, restaurator ma być chamski i bezczelnie odkrywać minusy odwiedzanych jadłodajni. Tak to ma wyglądać więc po co ta gadka o złośliwej Gessler skoro ona ma tak właśnie się zachowywać jak chce autor programu kupionego na licencji

nałęczowiak Gość
~nałęczowiak
to co zobaczyłam rozśmieszyło się 2011-11-25 12.56

Cel programu-promocja.To że kuchnia w stanie tragicznym- na potrzeby programu. Nie sądzę że ludzie zapraszający do siebie TV są totalnie nieprzygotowani.
Szkoda gadać.
Karczma-serwowała całkiem smaczne dania, ale ostatnio gości było niewielu dlatego zdecydowali się na taka promocję.
Tylko teraz obraz jest taki że otaczają nas dziki, sarny i kurki-i nic więcej

oM Gość
~oM
BRUD 2011-11-25 13.36

Właściciel chciał sobie zrobić reklamę, trzymał fason przez jakiś czas wiedząc, że Gessler może się zjawić. Dostał piątkę. Teraz już po reklamie za jakiś czas zacznie się oszczędzanie. Najpierw powrót do starych środków czystości, może znowu rosołki w promocji. Kto pracował kiedykolwiek w tego typu restauracjach wie, że nikt się tam nie cyka ze skrupułami a oszczędności szuka się na każdym kroku.

Swoją drogą gdyby nawet tak się nie stało - takich restauracji po 'renowacji gessler' - jest niewiele. Niestety trzeba wyciągnąć pewne wnioski z tego co się ogląda, to co widzimy na zapleczu w tym programie, to co oglądamy czym się karmi gości od kuchni ... to przykra rzeczywistość większości tego typu miejsc. Tylko tyle, że w większości tych miejsc nie będzie żadnych metamorfoz.
Nie przez przypadek wszędzie czai się brud, źle przechowywane produkty, przegnite, zepsute, niezdatne do jedzenia. Nawet nie wiemy jakie świństwa jemy i jeszcze za to słono płacimy.
Pracowałam kiedyś jako kelnerka w jednej z lubelskich restauracji, gdzie zawsze były tłumy ... również z powodu dużych porcji a dosyć małych cen. A tak na prawdę te niskie ceny to i niska jakość była. Najgorsze odpadki warzywne, ponowne wykorzystanie produktów... które były już u klienta na talerzu, podawanie skwaśniałych zup po odpowiednim przyprawieniu , brud w kuchni, kucharze nie myjący rąk po toalecie to tylko kilka przykładów. Najgorsze było ponowne wykorzystanie różnych sosów. Sosy na bazie majonezu (powinny być przechowywane w lodówce) stały cały dzień na ladzie w kuchni w wielkich baniakach w wysokiej temperaturze czasem już parę dni. Przynosząc z sali sosjerki zlewało się ŁYŻECZKĄ OBLIZANĄ pewnie wcześniej przez klienta resztki sosu do baniaka, mieszało się, by sos był jednorodny i ponownie nalewało do nowych sosjerek i podawało gościom jako gratisowe sosy do dania - i tak w kółko. Wykorzystanie sosów, to było ZARZĄDZENIE właściciela, który szukał wszędzie oszczędności. Od strony gości restauracja wyglądała super, wszystko miło podane, odpowiednio przyprawione jako tako pachniało.
Ja nigdy tam nie jadłam, bo za dużo widziałam od strony kuchni.

mika Gość
~mika
Jescze raz napiszę, że fleje... 2011-11-25 17.04

do Gość
~przypadkowy

cyt."@mika tak, bo na pewno Ci ludzie specjalnie nie sprzątali przed jej przyjazdem, kobieto, ona ZAWSZE coś znajdzie a w telewizji przedstawią to jako niebywały dramat, inaczej kto by to oglądał ?

myślcie trochę "

Ja myślę i wyciągam wnioski z tego co widzę - zasyfiony rożen, tłuste przypalone garnki - gdyby było wszystko wyszorowane to nie miałaby się do czego przyczepić.Zgniłe ziemniaki. Ja gotuję w swojej kuchni i nie mam zasyfionej brudnej kuchenki. Nie odstawiam przypalonego garnka tylko to myję, a tam od trzech lat jak powiedział właściciel nie było nic wyszorowane. A wiesz dlaczego dbam o czystość w kuchni - bo gotuję dla siebie i swojej rodziny, a tam gotują dla innych. Dlatego też nie jadam w takich miejscach. Jak chcę kogoś ugościć to zapraszam do swojego domu, a nie do restauracji bo się zwyczajnie brzydzę. I żadne wpisy obrońców mnie nie przekonają.

B-artek B-artek
Ha 2011-11-25 18.46

dlatego wolę sam sobie ugotować od A do Z, niż jeść coś, czego nigdy nie będę pewny :-)

Leszek Mikrut Leszek Mikrut
Bartku, 2011-11-25 19.55

pytasz kiedy, to odpowiadam Ci - ZAWSZE! Według mnie, za każdym razem p. Gessler traktuje restauratorów "z góry", bardzo, ostro i poniżej godności człowieka wytyka im brud, niechlujstwo, różne niedociągnięcia. Ma rację, niewątpliwie. Ale sposób w jaki to czyni, jest nieodpowiedni. Nie lubię jej za to i już! Przypomina mi ta pani, zaznaczam dodatkowo, p. Wojewódzkiego. On przynajmniej naigrywanie się z niektórych gości nadrabia innymi cechami, ale na forum nie pytaj mnie, Bartku, jakimi...:) Nie jest też moim idolem, ale nie wychodzę z pokoju, gdy p.Wojewódzki występuje. Tego jednak nie mogę stwierdzić o pani Gessler. Ale nie martw się, bo przecież de gustibus non est disputandum.
Pozdrawiam Cię i życzę smacznego :)

Kas. Kas.
;) 2011-11-25 20.06

no tak, pani Magda wytyka brudne naczynia itd... zwróćcie uwagę na czołówkę programu, podczas której lektor mówi kilka słów o restauratorce.

Cornelia Cornelia
... 2011-11-25 21.13

Co innego wytykanie brudu i niechlujstwa-taki program-a to trzeba wytknąć,bo w takich właśnie warunkach jest przechowywana i przygotowywana dla Nas konsumentów żywność i to się chwali,a co innego bezczelność i upokarzanie pracowników,szydzenie z ludzi i naśmiewanie się z nich.
Rozmawiałam kiedyś ze znajomymi po obejrzeniu kolejnego programu i zastanawialiśmy się,jak czułaby się Restauratorka,gdyby to w Jej lokalu jakiś klient potraktował Ją tak jak Ona traktuje innych ludzi-czyli np.wyrzucił talerz z jedzeniem na środek sali,lub kuchni i stwierdził,że to jest niejadalne(delikatnie mówiąc)...

zas Gość
~zas
Porządek. 2011-11-27 09.23

Ma pani Gessler rację. Dziwne, że bałaganu nie widział sam właściciel. Nie trzeba byc fachowcem. Brawo pani Gessler. Trochę reżyserki w tym jest. Warto jednak pokazywać takie restauracje. Ciekawe też, dlaczego Sanepid nigdy nie widzi tego, co widzi pani Gessler. To ciekawe pytanie do NIK. Coś tu nie gra. Pozdrawiam załogę Karczmy, Nałęczowian i oczywiście Sanepid.

eM Gość
~eM
Byłam tam przed wizytą Pani Gessler... 2011-12-08 13.01

zamówiłam sałatkę grecką. z wierzchu wyglądała bardzo apetycznie, więc omal nie spadłam z krzesła kiedy spostrzegłam, że kawałki sałaty są ... ubłocone! nie lekko brudne, na liściach widać było błoto! poproszona kelnerka nawet nie spojrzała na talerz, tylko go zabrała i z wielką pretensją w głosie zapytała czy podać coś jeszcze! oooooo nieeeee.... nigdy więcej!

Salaustria Gość
~Salaustria
A co sie stalo z pania " Menadzerka" Mariola? 2011-12-18 02.53

Pan Wojtek chyba, a moze na pewno zbytnio "zawierzyl" osobie kompletnie niekompetentnej. Trzeba wiedziec z kim i dlaczego....??? Zero zainteresowania praca, zero zainteresowania problemami zalogi, zero umiejetnosci i wiedzy na jakikolwiek temat zwiazany z praca w restauracji..zero szacunku dla konsumenta.... chyba w ogole...zero...Zalosna osoba...?
A Magda - doskonala w tym co robi!!!
Odkrywa obrzydliwe strony,byc moze w sposob bezpardonowy...(ja osobiscie jestem cala za tym- tym Magda mi imponuje),ale ma tez szacunek dla kompetencji i pracowitosci i potrafi!!! odkryc ludzi utalentowanych-takich jakim jest z pewnoscia pan Wojtek!
Pani Magdo!-kocham Pania za to co Pani "wyprawia"!!
Panie Wojtku!-po tym programie wierze w Pana talent i z pewnoscia odwiedze Pana restauracje!!
PS.Zyczylabym sobie i Polsce wielu takich osob, jak Magda-w roznych dziedzinach zycia-....

apudos Gość
~apudos
po rewolucji potrzebna następna! 2012-08-26 23.02

mało na talerzu i niesmacznie. Nie polecam tej "karczmy"

Dodaj swój komentarz: